Nederlandse spelling en grammatica
Vaktijdschrift 1: https://overtaal.be/2021/11/nederlandse-spelling-grammatica-laatstejaarsleerlingen-2021/
Waarover gaat het?
In dit artikel wordt gesproken over een onderzoek uit 2018. Men ging onderzoeken of er een verband was tussen kennis, attitude en metacognitie op vlak van Nederlandse spelling en grammatica. De groep waarbij dit onderzoek werd afgenomen waren zowel laatstejaarsleerlingen aso en vwo, en leerkrachten Nederlands uit Vlaanderen en Nederland.
Waarom dit artikel? Wat waren mijn verwachtingen?
Ik koos voor dit artikel omdat de titel mij heel erg aansprak. Ik was heel benieuwd of er een verband was tussen kennis, attitude en metacognitie. Ik hoopte er dan ook op dat er in het artikel duidelijk werd gezegd of er al dan niet een verband was. Ook wou ik graag het verschil tussen Vlaamse en Nederlandse leerlingen en leerkrachten zien. Zijn er verschillen of niet?
Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn verwachingen ingelost zijn. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de situatie in Vlaanderen en Nederland, tussen leerlingen en leerkrachten. Ook stond er duidelijk of er een verband is of niet en hoe dit zich dan verhoudt. In de conclusie die op het einde van het artikel wordt dit ook nog eens vermeld wat ik fijn vond. Daarnaast was er ook ruimte gemaakt om visualiserende middelen toe te voegen. Zo vond ik tabellen en grafieken doorheen het ganse artikel terug.
Opmerkelijke zaken
Tijdens het lezen, heb ik 2 keer mijn ogen open getrokken van verbazing. De eerste keer was toen ik aan het lezen was op pagina 8 figuur 3. Daar kan je zien dat bij het deel zinsontleding 22% zichzelf correct inschat, 11% onderschat zichzelf, maar 66% overschat zichzelf! Daar schrok ik echt even van. Ik weet dat ik daar zelf in het middelbaar niet super goed in was, maar ook niet super slecht. Dus ik stel mij hier toch even de vraag: hoe komt het dat zoveel leerlingen zichzelf overschatten op dit onderdeel?
De tweede keer dat ik mijn ogen even verder open trok was op pagina 10 en 11. Daar staan 2 grafieken over Vlaamse en Nederlands leerkrachten, en hoe zij de evolutie van spelling en grammatica zagen evolueren de laatste 10 jaar. Hierbij zag ik dat 79% van de Vlaamse leerkrachten en 93% van de Nederlandse leerkrachten zegt dat de spelling van laatstejaarsleerlingen verslechterd is. Daarnaast zegt 79% van de Vlaamse leerkrachten en 67% van de Nederlandse leerkrachten dat de grammatica van de laatstejaarsleerlingen verslechterd is.
Ook hier heb ik toch mijn vragen bij. Hoe komt het dat zoveel leerkrachten denken dat het verslechterd is? Hoe komt het dat het achteruit gegaan is?
Wat leer ik hieruit voor mezelf?
Nu ik nog student ben wil ik hier zeker aandacht aan besteden. Zowel mijn spelling als mijn grammatica. Niet enkel omdat ik aan het studeren ben om leerkracht Nederlands te worden, maar ook omdat ik tijdens het lezen aan mezelf heb gevraagd: hoe belangrijk vind ik spelling en grammatica? Mijn antwoord daarop is dat ik dat toch wel belangrijk vind. Dus ik zou er graag een werkpuntje van maken om daar zeker op te letten.
Naar de toekomst toe, zou ik als leerkracht daar tijd aan willen blijven besteden. Zoals in het artikel ook staat zijn spelling en grammatica niet meer de hoofdzaken in het laatste jaar van de middelbare school, maar wel het communicatieve. Toch zou ik als leerkracht daar wel tijd voor willen blijven maken om de leerlingen daar wel bewust van te blijven maken.
Comments